БългарияСофия

Над 360 автомобила са конфискувани от столичния КАТ до сега.

Наскоро Столичният КАТ е получил нови полицейски автомобили BMW, закупени със средства от Фонда за безопасност на движението след проведена обществена поръчка. Началникът на столичния КАТ, Николай Крушарски, обясни, че тези коли ще служат като пример за спазване на Закона за движение по пътищата и ще имат по-скоро представителни функции. Той подчерта, че средствата за новите автомобили не са от държавния бюджет.

Една от основните цели на тези нови мощни автомобили е да преследват нарушители с високоскоростни автомобили, особено на големите булеварди и Околовръстното шосе в столицата, където често се развива висока скорост, която води до пътнотранспортни произшествия (ПТП). За подобряване на безопасността, по пътищата в страната ще бъдат инсталирани над 200 подвижни камери. Крушарски смята, че колкото повече нарушители бъдат наказани, толкова по-ефективна ще бъде превенцията.

Ефективна мярка според Крушарски е конфискуването на автомобили на нарушителите, като до момента са конфискувани над 367 автомобила в столицата след въвеждане на мярката за отнемане на колите на пияни шофьори. Той също подкрепя идеята за 8 месеца затвор за причиняване на ПТП след употреба на наркотици или алкохол.

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) се бори с незаконните автомобилни гонки, като вечер патрули с мотори се грижат за превенцията на този феномен. От началото на годината, над 30 служители на реда са били санкционирани за нарушения на пътя.

Освен това, от началото на 2024 г., над 1000 пешеходци в София са глобени за неправилно пресичане.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина