Пловдив

Над 300 малки булки дефилираха по улиците на Асеновград на Еньовден.

Обичаят „Калиница“ в Асеновград е уникален и се провежда всяка година на Еньовден. В този ден, момичета на възраст между 3 и 7 години се обличат в бели рокли и символизират „Слънчовите невести“, които посрещат изгрева с усмивките си, озаряващи целия град. Тази година в ритуала участваха не само местни деца, но и гости от различни градове на България и дори от САЩ.

По време на обичая, момичетата оставят свои аксесоари в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща. Тези вещи се благославят и символично предсказват бъдещия семеен живот на момичетата. Събитието беше почетено от кмета на Асеновград, д-р Христо Грудев, който присъства на света литургия и запали свещ за здраве и благоденствие. Зам.-кметът Петър Петров също участва в шествието на малките булки, което премина през няколко улици на града и завърши в Градския парк.

В парка децата преминаха под арка, украсена със свежи цветя, и получиха грамоти и подаръци от общината. Празникът завърши с детска музикална програма и специален кът за снимки, където калиниците и техните близки можеха да запечатат спомените от този вълнуващ ден.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина