България

Над 200 случая на коклюш от началото на годината у нас.

От началото на годината са регистрирани 205 случая на коклюш и се отчита ръст в заболеваемостта. Предприети са мерки и са направени препоръки към районните здравни инспекции с искане личните лекари. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет.

Припомняме, че днес стана ясно, че две бебета на 1 месец в Кюстендил са починали от коклюш.

Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата са създали организация и анализират данните, а от вчера са дадени указания за лабораторна диагностика.

Най-засегната е възрастта на децата от 10 до 19 години, като има и доста засегнати деца до 1-годишна възраст. За първите 3 месеца на 2024 г. у нас – 114 случая на коклюш, като 89% от тях са на възраст до 19 г.

И двете починали деца в Кюстендил от коклюш не са получили ваксина и родителите на децата са потърсили лекарска помощ твърде късно което се е оказало фатално.

Коклюш  още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Всъщност коклюшът по народному го наричат „магарешка кашлица“ именно поради странния звук, който се издава при кашляне, който наподобява магарешки рев. Има поверия, че се лекува с магарешко мляко.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина