България

Мюсюлманите днес празнуват „Курбан Байрам“

Днес мюсюлманите по целия свят честват Курбан Байрам, който е вторият голям празник в исляма след Рамазан. Празникът се отбелязва в чест на жертвоприношението на пророка Ибрахим (Авраам), който е готов да пожертва сина си Исмаил по Божията воля, преди Бог да му изпрати овен за жертва вместо него. Курбан Байрам символизира силата на вярата и послушанието пред Бога.

Основни традиции и обичаи на Курбан Байрам:

  1. Жертвоприношение (Курбан): Мюсюлманите, които имат финансовата възможност, колят животно, като овца, коза, крава или камила, в памет на жертвоприношението на Ибрахим. Част от месото се раздава на бедните и нуждаещите се, а останалото се споделя със семейство и приятели.
  2. Арифе: Денят преди Байрама се нарича Арифе. Жените приготвят традиционни ястия като мекици, погачи и халва, които раздават на съседите, близките и приятелите си в памет на починалите.
  3. Молитви: В първия ден на празника мъжете посещават джамията за тържествена молитва (байрам намаз), която се предшества от сутрешната молитва (сабах намаз). Между двете молитви се четат специални проповеди.
  4. Прошка и уважение: Вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях, като по този начин засвидетелстват уважението си.
  5. Даряване на децата: Децата получават пари и лакомства, което прави празника особено радостен за тях.

Курбан и хадж:

Празникът Курбан Байрам съвпада с кулминацията на хаджа (поклонението) в Мека. На деветия ден от месец Зилхиддже, хаджиите се събират на Арафат за молитва и покаяние. Първият ден на Курбан Байрам е връхната точка на хаджа, когато хаджиите завършват ритуалите си, които включват замерянето на символичния шейтан с камъни, коленето на курбани и излизането от „ихрам“ (състояние на ритуална чистота).

Социалната значимост на Курбан Байрам:

Главният мюфтия на мюсюлманите в България, д-р Мустафа Хаджи, подчертава, че Курбан Байрам е време за взаимопомощ и солидарност. Мюсюлманите се стремят да помагат на всички хора, независимо от тяхната религия и етнос, което допринася за сплотеността и съпричастността в обществото.

Курбан Байрам не е само религиозен празник, но и време за укрепване на семейните връзки и поддържане на традициите, като същевременно насърчава състраданието и щедростта към нуждаещите се.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина