Свят

Масов бой в италианския парламент.

Масовият бой в италианската Камара на депутатите стана причина за значителни инциденти и политическо напрежение. Инцидентът започна, когато опозиционният депутат Леонардо Доно от Движение „5 звезди“ се опита да връчи италианско знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли. Това предизвика бърза и агресивна реакция от страна на други депутати, което доведе до сблъсъци в пленарната зала.

Според местните медии и информацията от ДПА, Доно беше блъскан и в крайна сметка падна на земята, което наложи той да бъде изведен с инвалидна количка. Самият Доно по-късно заяви, че е бил ударен с юмрук и получил няколко ритника, което е довело до сериозни наранявания и затруднено дишане. Той посочи, че никога не е очаквал подобно насилие в парламента и все още не може да повярва на случилото се.

Събитията се случиха по време на разисквания по законопроект за диференцираната автономия, предложен от правителството на премиера Джорджа Мелони. Законопроектът предвижда предоставянето на по-широки права за самоуправление на административните области, което е остро критикувано от опозицията. Те изразиха опасения, че мярката може да доведе до намаляване на държавното участие в ключови сектори като здравеопазването и образованието, особено в икономически по-слабите региони на Италия.

Опозиционните депутати изразиха своето несъгласие с предложението, като развяха италиански знамена и пяха националния химн по време на дебатите. Те предупредиха за възможния риск от „разпадане на Италия“ в резултат на този законопроект.

В отговор на инцидента, председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще прегледа внимателно видеозаписите, за да вземе мерки срещу виновните. Партията на Доно, Д5З, осъди случилото се като „грозни и срамни“ и настоя за строги и незабавни наказания.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина