България

Лоша тенденция, 13 годишни са новите дилъри на наркотици .

Употребата на вейпове сред младежите и все по-ниската възрастова граница на дилърите на наркотици са нарастващи проблеми в България. Стефан Бакалов, началник на отдел “Борба с наркотрафика” в агенция “Митници”, подчертава, че тези явления стават все по-чести и тревожни. Ето няколко основни момента от неговото изказване:

  1. Ниска възраст на дилърите: Според Бакалов, дилърите на наркотици са все по-често деца на възраст 13-14 години, като много от тях са момичета. Това показва сериозна тенденция към увеличаване на престъпната дейност сред младежите.
  2. Информираност и социални мрежи: Децата и тинейджърите получават информация за наркотиците от социалните мрежи като TikTok, където често се представят наркотици като безвредни. Това е целенасочена и контролирана информираност, която изкривява реалната опасност от употребата на наркотици.
  3. Популярни видове наркотици: Вейповете, съдържащи различни канабиноиди, са сред най-често употребяваните наркотични вещества в момента. Поръчките обикновено се правят онлайн, което улеснява достъпа на младите хора до тях.
  4. Реална информация: Въпреки че децата са информирани за наркотиците, Бакалов подчертава важността от предоставяне на истинска и точна информация за рисковете и вредите от тяхната употреба.

Тези тенденции показват необходимостта от засилени усилия за превенция и образование сред младежите, както и стриктен контрол върху онлайн продажбите на наркотични вещества.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина