БизнесБългарияИкономика

Лихвите по ипотечните заеми рекордно ниски.

Банките в България предлагат рекордно евтини жилищни кредити, както показват данните на Българската народна банка (БНБ). През месец май 2023 година средната лихва по новоотпуснатите кредити за покупка на жилища е 2,51%, което е леко намаление спрямо същия период на миналата година. Годишният процент на разходите (ГПР) за жилищни кредити, който включва и всички такси по заемите, е 2,8%.

Тази ситуация се отразява и на ръста на новоотпуснатите жилищни кредити, които през месец май достигат 786,7 млн. лв., което е увеличение с 31,5% спрямо същия месец на миналата година. Според брокери и финансисти, това е много благоприятен момент за покупка на имоти с банкови кредити.

За разлика от жилищните кредити, при потребителските заеми има минимално увеличение на цената. ГПР за новоотпуснатите потребителски кредити за домакинствата е 9,67%, което е с 0,5% повече спрямо май 2022 г. Тези заеми често са предназначени за ремонти или покупки на мебели и домакински уреди.

Лихвите по новите депозити на граждани в евро също се повишават, като през май достигат средно 1,41%. Това кара хората да предпочитат спестяванията си в евро пред тези в левове, където средната лихва по новите депозити е само 0,76%.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина