Пловдив

Летище Пловдив с подкрепа от Българи във Виена за полети между двата града.

Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до Пловдив. На среща на която присъстваха изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив и д-р Емилиян Абаджиев – съветник в служба по търговските и икономическите въпроси на Посолството на Бъргария във Виена. Срещата се осъществи благодарение на извънредния ни и пълномощен посланик в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова.

Всички присъстващи се обединиха около петиция и изразиха готовност за подкрепа, за да стане възможно разкриването на авиолиния, която да свърже международните летища Виена и Пловдив. 

Всички вярват че една директна авиолиния между двата града ще бъде успешна. От една страна нужда от нея има българската общност, която живее в Австрия. От друга страна това е бързият начин за привличане на повече туристи от различни точки на Европа и света, защото летище Виена едно от най-популярните и удобни за прекачване в Европа“.

В района на Пловдив има сериозни австрийски инвеститори, експерти и служители които също пътуват активно между двете държави и за тях това би била удобна директна връзка.

„Развитието на туризма също има все по-голямо значение за развитието на икономиката и заетостта в района. Полети до Пловдив могат да гарантират нощуване на туристите в града и посещение на спа курорти в региона“.

„Привлекателни са и Родопите, където Чепеларе и Пампорово предлагат освен зимен и много възможности за летен туризъм. Туристите биха дошли при нас, ако има директни целогодишни полети до Пловдив и всички кметове трябва да работим в тази насока заедно“, коментира кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив. 

По време на срещата хората изразиха готовност да се включат в петиция за директни полети от Виена до Пловдив. Те изтъкнаха, че с авиолиния до Летище Пловдив пътуванията им ще бъдат по-лесни и по-удобни, като им спестяват време и усилия, които биха били необходими при прехвърляне на други летища или пътуване до друг град. Срещата в Австрия е по подобие на тези в Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив. 

Преговорите за авиолиния до там са в много напреднал етап. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Летище Пловдив съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам. 

 

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина