България

Лекари спасиха две бебета с уникална за България операция.

Това е историята на 35-годишната Бедрие Реджебова от Търговище и трите й бебета която е забележителна и вдъхновяваща както в личен план така и от медицинска гледна точка. При нея се наблюдава спонтанна триплодна еднояйчна бременност, която е рядка и рискована. До 17-та гестационна седмица бременността протича нормално, но след това състоянието на едно от бебетата се усложнява. Заради взаимосвързаното кръвообращение, животът на едното бебе застрашава и другите две.

Първоначално акушер-гинеколозите препоръчват прекъсване на бременността. Вместо това, Бедрие решава да потърси второ мнение при проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Той предлага алтернативно решение – вътреутробна операция. В резултат, доц. д-р Петя Чавеева и нейният екип в МК „Д-р Щерев“ извършват лазерно разделяне на плацентата, за да спасят здравите бебета.

След операцията бременността се следи до 29-та гестационна седмица от проф. Костов в „Майчин дом“. На този етап, бебетата Бесте и Хелин са изродени с тегло съответно 950 гр. и 850 гр. Те са стабилизирани и вече дишат самостоятелно, благодарение на грижите на неонатолозите от „Майчин дом“.

Този случай е първи по рода си в България и е пример за високия професионализъм и сътрудничество между медицинските екипи на СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“. Успешната операция е резултат от доверието между лекарите и пациентите, както отбелязва проф. Костов.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина