България

Кой замени Руснаците при ваканционните жилища по нашето черноморие?

Пазарът на ваканционни имоти по българското Черноморие е свидетел на значителни промени в профила на купувачите през последните години. Докато руските граждани доминираха в този сегмент за дълго време, санкциите и затрудненият транспорт ги принудиха да се оттеглят. На тяхно място се появяват млади българи с високи доходи, най-често от IT сектора, пенсионери от страни като Германия, Франция и Израел, и малък брой украинци.

Според Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“, апартаментите за почивка все повече се използват за целогодишно живеене. Във Варненско, 60% от новите купувачи са на възраст между 25 и 35 години и са предимно IT специалисти. Сред чуждестранните пенсионери, които купуват имоти, преобладават гражданите на Франция, Италия, Германия, Нидерландия и по-малък брой от Украйна и Израел.

По Южното Черноморие ваканционните имоти се купуват предимно от млади българи между 35 и 45 години, които търсят втори дом. Сред младите купувачи от чужбина преобладават поляците, като често това са хора със свободни професии, включително и IT специалисти, които планират да използват имотите си целогодишно.

Украинските граждани също проявяват интерес към закупуване на жилища, особено в Бургас, заради възможността децата им да посещават училище. В Бургас, украинският пазар представлява около 30% от сделките.

Във Варненско предпочитан район е курортният комплекс „Константин и Елена“, който вече се превръща в квартал на морската столица с повече жилищни сгради, отколкото хотели. Съществува търсене и около „Златни пясъци“, където имотите масово се купуват за Airbnb през летния сезон. Около 40% от сделките на пазара по Северното Черноморие са за двустайни апартаменти, следвани от тристайни. Големите жилища с повече от 3 стаи са предпочитани от 2-3% от купувачите, основно заети в IT сектора, които искат да си изградят домашен офис.

Над 80% от купувачите предпочитат затворени комплекси заради денонощната охрана и поддръжката. В южна посока купувачите на ваканционни имоти се насочват основно към Созопол, Несебър, „Слънчев бряг“ и Приморско. В Ахелой има трайно заселена немска общност. Двустайните жилища са най-предпочитани, особено за бюджетно ориентираните купувачи с планове да ги използват сезонно.

Средната цена в района на Варна е между 1900 и 2100 евро на квадратен метър, като цените на жилищата са се увеличили с 60% за около две години. Ваканционните имоти са поскъпнали с 25%, при тенденция на плавно повишение, и много от сделките са „на зелено“.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина