България

Кметове масово издават забрани за разхищаване на питейна вода.

Във връзка с разхищаването на питейна вода, кметът на община Самоков Ангел Джоргов издаде заповед, която забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи и земеделски земи, миене на улици, моторни превозни средства и тераси във всички населени места от общината. Тази забрана важи от 1 юли до 30 октомври.

Причината за тези мерки е сериозният недостиг на вода, който през последната седмица засегна селата Злокучене и Горни Окол, както и хроничните проблеми с водоснабдяването в по-малките населени места като Алино, Райово, Клисура и Продановци. В село Клисура проблемът е особено остър през летния сезон, когато къщите в горната част на селото често остават без вода. Същото се наблюдава и в село Злокучене, където през последните дни водоснабдяването е било прекъсвано между 17:00 и 21:00 часа, въпреки подменения водопровод.

От „Софийска вода“ съобщиха, че язовир „Бели Искър“, който поддържа водоснабдяването на град Самоков и околните села, не показва признаци за необходимост от преминаване към воден режим. Водоемът се следи денонощно, за да се предотвратят евентуални проблеми с водоснабдяването.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина