БългарияПловдив

Кметовете на Карлово и селата от общината излизат на протест, ще затварят подбалканския път на 29 май

На 29 май, сряда, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. – Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще спрат движението по Подбалканския път (Републикански път I-6) и прохода Троян – Кърнаре за един час. Това съобщение идва от администрацията на община Карлово.

Кметовете са създали инициативен комитет, който организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села. Те са изпратили писмо до служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 млн. лева за 2024 г. Тези средства са предназначени за възстановяване на разрушените от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и околните села.

Емил Кабаиванов коментира, че още в първите седмици след наводнението е писал на тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са нужни 75,3 млн. лева за възстановяване на щетите и нормализиране на живота на хората. До момента администрацията е получила 17,6 млн. лева. Кабаиванов настоява сумата от 38 млн. лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС), която разполага с бюджет от над 130 млн. лева за тази година. Освен това, той иска да бъдат предвидени още 19,7 млн. лева за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената инфраструктура.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина