Пловдив

Кмета на Пловдив на среща в подкрепа на жените жертва на домашно насилие.

На 21 май 2024 г., кметът на Пловдив, Костадин Димитров, откри кръгла маса на тема „Координация на институциите в работата им при осъществяване на защита на правата и интересите на лица, пострадали от домашно насилие и лица, живеещи под прага на бедността“. Организатор на събитието беше Адвокатска колегия – Пловдив, със съдействието на Община Пловдив.

В своето изказване, кметът Димитров подчерта значимостта на темата за домашното насилие в съвременното общество и необходимостта от последователна политика и превенция за защита на жертвите. Той отбеляза, че всяка от присъстващите институции активно работи в тази насока. Община Пловдив предоставя различни социални услуги за подкрепа на пострадалите от домашно насилие, включително „Кризисен център за жени – жертви на домашно насилие“, който предлага безопасна среда, настаняване и различни форми на подкрепа – хуманитарна, психологическа и социална.

Кметът Димитров спомена също, че Община Пловдив е предоставила безвъзмездно помещение в Дом „Левски“, където функционира Регионален център за консултация към Адвокатска колегия – Пловдив за жертви на домашно насилие. Той подчерта, че само чрез съвместни и ефективни действия на всички институции, мерките за предотвратяване и защита от домашно насилие ще бъдат успешни.

На срещата присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова, председателят на Административен съд – Пловдив съдия Мариана Шотева, Районният прокурор на Пловдив Петър Петров, директорът на Областна дирекция на МВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов, началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова, председателят на Адвокатска колегия – Пловдив адв. Георги Баев, председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, директорът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина