Свят

Китай създава нов вид войска, „за спечелване на съвременните войни“

Китай обяви създаването на нови сили за киберзащита в рамките на армията, открити от президента Си Цзинпин и представени като способни да помогнат за „спечелването на съвременните войни“

Силите за информационна поддръжка са „стратегически клон“ на въоръжените сили, заяви вчера от китайското министерство на отбраната. В резултат на преструктурирането на силите за кибернетична отбрана, създаването на тази структура е „важно решение“, предназначено да укрепи „каузата за изграждане на силна армия“.

Структурата на въоръжените сили сега се състои от пехота, военноморски сили, военновъздушни сили, ракетни сили, както и военно-космически сили, кибернетични войски, сили за информационна поддръжка и съвместни логистични сили.

Не бяха разкрити подробности за конкретните задачи на този нов клон на армията.

Китайската армия е под контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) – контрол, който нейният лидер Си Цзинпин се опитва да затвърди, откакто дойде на власт преди десетилетие. Държавният глава Си Цзинпин е поднесъл своите „сърдечни поздравления“ на голяма церемония в петък по повод създаването на тези сили за кибер отбрана.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина