БългарияСпорт

Карлос Насар направи три световни рекорда по вдигане на тежести в Русе, те обаче няма да бъдат признати

Карлос Насар, който ще представлява България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време на Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе. В категория до 89 килограма за младежи, 20-годишният шуменец постигна забележителни резултати:

  1. В изхвърлянето Насар вдигна 183 килограма, подобрявайки световния рекорд с 1 килограм над предишното върхово постижение на Йеисон Лопес от април тази година.
  2. В изтласкването той постигна 225 килограма, което е с 2 килограма повече от собствения му световен рекорд от декември миналата година. Насар направи опит и за 230 килограма, но не успя.
  3. С тези резултати той подобри и световния рекорд в двубоя, достигайки 408 килограма, което е с 12 килограма повече от рекорда на китаеца Ли Дайин от май миналата година.

Тези постижения обаче няма да бъдат признати като световни рекорди, тъй като рекорди във вдигането на тежести се признават само на Олимпийски игри, световни и континентални първенства, както и на Световна купа.

„Намирам се в най-добрата си форма и чакам с нетърпение Олимпиадата. Да съм жив и здрав и Бог да е с мен, ще направя всичко възможно да повторя тези резултати и там“, каза Насар. Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов добави: „Ако запази тази форма, трябва да стане чудо, за да не стане първи.“

Държавното първенство продължава утре, когато ще се състезават и другите двама представители на България във вдигането на тежести за Олимпиадата в Париж 2024 – Иван Димов и Божидар Андреев.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина