Пловдив

И Пловдив отбеляза светлия празник 24 май

В Пловдив хиляди ученици, учители и граждани се събраха за празнично шествие по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, както и славянската книжовност. Честванията започнаха пред Художествена галерия „Св. св. Кирил и Методий“ на площад „11 май“, където Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Присъстваха много граждани, официални лица и гости.

След литургията, официалните лица и гостите, предвождани от свещениците, се отправиха към площада, където кметът на Пловдив, Костадин Димитров, произнесе празнично слово пред паметника на славянските равноапостоли. В своето слово той подчерта значимостта на 24 май като празник на духовността, книжовността и корените на българския народ. Димитров изтъкна, че от децата, участващи в шествието, зависи запазването и предаването на делото на Кирил и Методий, което има европейски измерения. Той също така отбеляза историческата роля на Пловдив като град на книжовност и духовност и изрази гордостта си от учителите, просветителите и културните дейци на града.

След официалната част и полагането на венци и цветя пред паметника на славянските равноапостоли, започна празничното шествие, предвождано от мажоретен състав, духов оркестър и знаменна група. Шествието премина през подлеза на Аптека „Марица“, по Главната улица, площад „Римски стадион“, площад „Стефан Стамболов“ и завърши на площад „Централен“.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина