България

Искат забрана за внос на стари автомобили.

Новият Интегриран план за енергетика и климат на България включва мерки за намаляване на вредните емисии, които предвиждат рестрикции върху вноса и продажбата на стари автомобили. Понастоящем текстовете са подложени на обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за одобрение в Европейската комисия. Основната цел на тези мерки е да се намалят вредните емисии от транспортния сектор, като забраните ще засегнат най-вече автомобили, по-стари от 20 години.

Според новия план, вносът и продажбата на автомобили с емисионен стандарт под Евро 4 ще бъдат преустановени. Това означава, че собствениците на такива стари коли ще могат да ги продават само в трети държави или да ги предадат за скрап. Мярката е срещнала сериозна съпротива от страна на вносителите на коли втора ръка, като например Георги, който изтъква, че това ще засегне не само техния бизнес, но и множество сервизи и пазара за авточасти, които са свързани с поддръжката на тези автомобили.

Специалисти предупреждават, че заради тези ограничения, много българи могат да останат без автомобили, тъй като нямат финансовата възможност да си позволят нови, особено електрически коли, които струват между 60 и 80 хиляди лева. От Асоциацията на вносителите на автомобили също смятат, че мярката ще засегне негативно хората от селата и малките градове, където покупката на нов автомобил е още по-голямо финансово предизвикателство.

За хората, които търсят втора ръка автомобил, подходящ за гора и магистрала, новите ограничения допълнително усложняват ситуацията. Вносът на такива автомобили ще бъде ограничен, а намирането на подходящи коли, които отговарят на по-строгите екологични стандарти, ще бъде по-трудно и скъпо.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина