България

Изпращаме 20 пожарникари да помагат на Гръцките си колеги в борбата с пожарите.

България изпрати първата група от двадесет пожарникари от „Модул за наземно гасене на горски пожари с използване на превозни средства“ в Гърция, за да подпомогнат борбата с горските пожари. Групата беше изпратена от Благоевград от главния комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Тази инициатива е част от програмата на Европейската комисия за предварително разполагане на екипи в страни с висок риск от пожари, като България участва за трета поредна година.

Първата група български пожарникари ще бъде разположена на летището в Солун и ще остане там до средата на следващия месец, когато ще бъде извършена ротация с друга група от 20 служители. Въпреки че изпращането на модула е предимно превантивна мярка, в Гърция вече започнаха пожарите.

Модулът включва пожарникари от дирекциите в Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Добрич и Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Включени са и двама представители на Столичната община, което е първият случай на такова съвместно участие. Екипите заминават с техника, включително два пожарни автомобила и пикап, финансиран със средства от ЕК миналата година.

Главният комисар Джартов отбеляза, че оценката на работата на българския модул в Гърция винаги е много висока. Той подчерта, че българските пожарникари са спечелили доверието на гръцките си колеги чрез успешното си участие в гасенето на големия пожар край Александруполис миналата година.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина