България

Изпращаме 100 военни в Косово към мисия на НАТО

Заповедта за активирането на контингента дойде в петък вечерта, а във вторник изпращаме над 100 мъже и жени – окомплектовани, сертифицирани, мотивирани, готови да изпълнят мисията“, подчерта адмирал Ефтимов. Той посочи, че с допълнителното развръщане на контингента в Косово вече имаме около 300 военнослужещи, което е значителен принос към операцията на НАТО. Началникът на отбраната отбеляза, че във времена на геополитическо противоборство Българската армия е гарант за мира и стабилността не само на България, но и на региона на Западните Балкани. „За това се изискват много усилия, подготовка, многобройни сертификации, лишения и преди всичко дисциплина“, категоричен бе той.

Българският контингент е съставен основно от военнослужещи от Трето бригадно командване – Благоевград. Той ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Продължавайте да издигате авторитета на българския войник“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна днес, 21 май, към офицерите, сержантите и войниците от състава на българската рота от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово.

Тези събития подчертават значимостта на българското участие в международните мироопазващи мисии и ангажимента на България към поддържането на стабилност в региона на Западните Балкани. Участието на България в мисията на НАТО в Косово е израз на солидарността и сътрудничеството между съюзниците в рамките на Алианса, както и доказателство за способността на българските въоръжени сили да допринасят за глобалната сигурност.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина