Пловдив

Излезе класирането за първолаците в Пловдив. Над 94% записани на първо класиране

Днес беше проведено първото класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на Пловдив за учебната 2024/2025 година. Резултатите показват, че 94,4 процента от класираните 3070 деца са приети по първо желание. В класирането взеха участие 3222 деца, което е с 87 повече от предходната година. Родителите можеха да изберат до 5 желания от общо 46 училища в града. Общо обявените свободни места бяха 3421, като към момента са останали 351 свободни места.

Записването на класираните деца трябва да се извърши до 12 юни, като родителите трябва да предоставят всички необходими документи за проверка. Документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата не се изискват, тъй като проверката е автоматична. Изключение се прави само за деца без ЕГН или за тези, които са използвали предходен адрес в района на училището.

65,6 процента от родителите избраха училище в района на адресната регистрация на детето, 9,2 процента избраха училището, в което имат друго дете до 12-годишна възраст, а 25,2 процента бяха класирани в училище по избор, независимо от адресната регистрация. Некласирани останаха 152 деца, като 107 от тях имаха само едно желание. Сред некласираните 152 деца има 12 без адресна регистрация в Пловдив, докато 49 деца с адрес извън града са били класирани.

Свободните места за следващото второ класиране ще бъдат обявени до 13 юни включително, а самото класиране ще се проведе на 17 юни. В него ще участват некласираните деца, тези, които не се запишат по някаква причина, както и пропусналите първото класиране. Срокът за подаване на заявления за участие в това класиране е до 16 юни включително. Заявленията на некласираните деца се прехвърлят автоматично към второто класиране, но от община Пловдив препоръчват родителите да подадат нови заявления, съобразени със свободните места.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина