България

Издирваха цяла нощ гъбар в Родопите.

Планински спасители издирваха цяла нощ гъбар в Родопите. Акцията беше проведена край село Чурен, където мъжът беше намерен без наранявания и откаран в Пловдив. Един от проблемите беше, че батерията на телефона му се беше разредила.

Планинската спасителна служба (ПСС) призовава туристите да проверяват времето в района преди преходи в планината, както и да тръгват с телефони със заредени батерии и с челници, ако има вероятност да останат в планината през нощта. ПСС предупреждава, че условията за туризъм в планините не са добри. Времето е облачно, на много места вали и прогнозата за деня предвижда валежи и гръмотевични бури.

Според Националния институт по метеорология и хидрология, над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакват се краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици, а над 2700 м височина валежите ще са от сняг. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°C, а на 2000 метра – около 7°C.

Туристите се съветват да бъдат особено внимателни и подготвени, когато планират излети в планината при подобни неблагоприятни условия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина