България

Златна монета „Св. св. Петър и Павел“ пуска БНБ от 24 юни , понеделник.

От понеделник, 24 юни 2024 г., Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Св. св. Петър и Павел“ от серията „Българска иконография“. Цената на монетата при пускане в обращение е 1757 лв. Тя е изработена от злато, тежи 8,64 грама и има диаметър 24 мм. Тиражът на монетата е 4000 броя, а номиналът е 100 лв. На тръба й са изобразени канонични образи на св. Петър и св. Павел, държащи медальон с образа на Иисус Христос, като над тях има надпис „Св. св. Петър и Павел“.

Монетата ще бъде продавана в Българската народна банка на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ №1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10. Всеки клиент може да купи само по една монета, независимо дали купува за себе си или от името на друго лице. За купуване на монета от името на друго лице е необходимо нотариално заверено пълномощно. Лицата, купили монета като физически лица, не могат да купят още една като представители на юридическо лице и обратното. Монети не се продават на лица под 18 години.

До края на работния ден на 24 юни 2024 г. новата монета ще бъде предоставена на „Инвестбанк“, „Първа инвестиционна банка“, „Тексим Банк“, „Токуда Банк“ и „Централна кооперативна банка“ за продажба в техните офиси и клонове.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина