Свят

Зеленски призовава Китай да окаже натиск върху Русия да прекрати войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи призив към Китай и други развиващи се страни да присъстват на предстоящата среща на върха за мир в Швейцария следващия месец. Той подчерта, че държави като Китай могат да окажат влияние върху Москва, но Русия не е поканена на форума, според официални съобщения.

Украинския президент предупреди за възможността Русия да засили своята офанзива и заяви, че Киев ще приеме само „справедлив мир“, въпреки западните призиви за бързо разрешаване на конфликта и отново призова съюзниците си да доставят повече бойни самолети и съоръжения за противовъздушна отбрана, като посочи, че най-голямото предимство за Русия е ограничението за Украйна да използва западни оръжия за удари на руска територия.

Руските войски напредват бавно и постепенно през последните няколко месеца, като от началото на офанзивата в Харковска област на 10 май постигнаха по-големи успехи по североизточната граница. Въпреки това, Зеленски увери, че украинските отбранителни линии ще удържат и ще предотвратят значителен руски пробив.

По отношение на новия закон за мобилизация, който влиза в сила днес, Зеленски призна, че има проблеми с морала и набирането на войници в украинската армия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина