България

За нови финансови измами по интернет предупреждават от ГДБОП

Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР, предупреждава за значителен ръст на инвестиционни измами, извършвани чрез кол центрове, които примамват жертвите да инвестират в съмнителни платформи с обещания за бърза и голяма печалба. Често жертвите губят значителни суми пари, които прехвърлят на различни банкови сметки по света. Димитров споделя, че за миналата година около 65 компании са загубили над 12 милиона евро поради такива измами.

Той също така коментира случая с Теодор Илиев, известен под псевдонима „Емил Кюлев“, който е извършвал кибератаки срещу държавни и частни уебсайтове. Илиев е източвал бази данни и е изнудвал компании, като е изисквал плащания в криптовалута. Макар и да е действал основно сам, той е бил подпомаган и принуждавал други лица да му съдействат. Наказанията за такива престъпления варират от 1 до 6 години затвор, но крайната присъда зависи от съда.

Димитров също така информира за мащабна международна акция, водена от френските власти, която е довела до арестуването на френски гражданин, пребиваващ в България. Той е бил свързан с уебсайт, използван за различни престъпления като детска порнография, сводничество, проституция и наркотици. Арестуваният е предаден на френските власти за по-нататъшни действия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина