Пловдив

Защо Брестовица може и да „НЕ“ реши проблема с водата. Гледна точка на един Български гражданин.

Публикуваме мнението на един жител на село Брестовица без редакторска намеса.

От Vassil Kendov страница-Село Брестовица Фейсбук

Проблемът с водата е проблем за 30 милона. Сложат ли ги на масата, повярвайте ми веднага ще се рарзреши.

Тези пари обаче няма да се намерят, ако не разберем защо не са осигурени до момента и не се отстранят пречките.

  1. парите могат да дойдат от програми, фондове, норвежки програми… Напоследък понамаляха, но преди 4 години си бяха актуални. Осветлението на Пловдив е по Норвежката програма и им излее белплатно. На Брестовица осветелнието беше платено с кредит, а поста на кмета събра доста ръкопляскания въпреки, че е с кредит. так аили иначе за миналата и по-миналата години в Родопи няма усвоени пари по програми и фондове
  2. 30 милиона можеха да дойдат с кредит. Вече не могат, понеже отново миналата година Общината изтегли кредит с който платиха осветлението и асфалтирането на улиците в други населени места. Задлъжнялостта вече е висока за да се отпусне кредит от 30 млн.
  3. От държавния бюджет, но в момента дефицита е трудно удържим и ако го изтърват, може да не ни вземат в монетарния съюз. Пък и защо точно на Брестовица да дадат? 30 млн би струвала канализацията на Марково. Самото Марково също има проблем с водата. Бойково също. Стотици села и градове в България също чакат своите 30 млн.

От политическа гледна точка кмета е от БСП. Идват избори. Политиците търсят дивиденти и гласове. БСП вече не е в играта, а цялата Община Родопи е с червени кметове. Защо управляващите да дадат на червена община, а не на община, която ще гласува за тях? За 30 млн все пак говорим. по време на избори 30 млн. са си пари с които могат д абъдат купени доста гласове (индиректно)

С две думи – Първите 2 най-естествени възможности за набавяне на 30 млн. – По програма и чрез кредит, бяха унищожени от администрацията на община Родопи и кмета Михайлов. причините са, некомпетентност, липса на визия и други приоритети.
Остава третата и единствена възможност

  • републиканския бюджет, но тогава говорим за гласове и гаранции. Републиканския бюджет се контролира от Мин. на Финансите и депутатите. По време на избори, държавния бюджет се използва за „купуване на избори“, а тук ние губим по точки, защото първата и основна политическа сила в Родопи е БСП, а тя е със затихващи функции.

Освен това в Бресовица и Родопи изобщо има достатъчно поддръжници на кмета Михайлов, както и хора зависими от общинската администрация. Според тях Общината си е свършила работата и някой друг им е виновен, а това никога не е добър подход когато искаш пари за нещо.
Казвам го като финансист с над 25 години стаж, който се занимава точно с това – осигуряване на финансиране (за съжаление за други общини, защото в Родопи не веднъж са ми обяснявали как нямат нъжда от акъл от мен)

Без значение кой какво разбира от финансиране, всеки би трябвало да знае, че няма финансиране което да се точи 4 години. Защото този проблем се раздуха от излизането на пробите преди около 4 години и половина. Единствения начин да не намериш финансиране 4 години е ако не търсиш такова.

Вие представяте ли си да теглите кредит за апартамент и в банката да Ви кажат – ела след 4 години?
И пак се връщаме в началото – проблемът с водата на Брестовица никога не е стоял на дневен ред в общината и кметството, затов ане е търсено финансиране. Тоест търсено е, но за други села и проекти.

И въпреки това Брестовица и другите села си преизбраха кмета и администрацията. Е как искате да работят за хората тогава? Мислите ли че администрацията не отчита факта, че са преизбрани благодарение на ПР постове във ФБ и благодарение на ръкопляскания по събори и мегдани? Ами ще продължат с „отчитането на дейност“, пък следващите като дойдат да се оправят.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина