България

Защо Бал + Бърз кредит = възможен родителски фалит

Абитуриентските балове в България се превръщат в събития, които по размах и разходи се доближават до мини-сватби. Всяка година разходите за такива тържества се увеличават, като родителите се стремят да осигурят на децата си незабравимо преживяване. В тази връзка, освен значителните суми, отделяни за дрехи и аксесоари, все по-често се наемат оркестри и певици и се правят подаръци като скъпи бижута.

Често, за да покрият тези разходи, родители и близки прибягват до бързи кредити, които предлагат моментно решение на финансовите затруднения, но в дългосрочен план могат да доведат до сериозни финансови проблеми. Бързите кредити са известни с високите си лихви, които могат да достигнат и надхвърлят 100%. Въпреки че законодателството е поставило таван на годишния процент на разходите, този таван често се заобикаля чрез различни такси, като така реалният годишен процент на разходите може да достигне до 500-600%. Например, при вземане на бърз кредит от 3000 лева, сумата за връщане може да нарасне в пъти.

Това подчертава важността на внимателното планиране на разходите за абитуриентските балове. Вземането на банков потребителски кредит е по-разумен вариант, тъй като тези кредити обикновено са с по-ниски лихви от 5-6%. Най-добрата стратегия, обаче, е предварително планиране на разходите и избягване на финансови ангажименти, които могат да доведат до дългосрочни затруднения.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина