България

Зареждат пети блок наАЕЦ „Козлодуй“ с новото Американско гориво

Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво. От началото на месец май блокът, който работеше с руско ядрено гориво, е спрян за планов ремонт. Новите касети, с които той ще бъде зареден, са на компанията „Уестингхаус“. По този повод в атомната централа се проведе официална церемония, на която присъстваха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

С цел диверсификация АЕЦ „Козлодуй” сключи договор с „Уестингхаус”. Първата пратка пристигна през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извършва зареждане на касетите за използване. От ресорното ведомство заявяват, че с внедряването на свежо ядрено гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата.

„През 2009/2010 година стартираха първите разговори с „Уестингхаус”, така че вече сме на един завършен етап, имаме нещо реално и то гарантира диверсификация. Със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация, се създават повече възможности за избор”, заявиха от ведомството.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина