България

Заради бездействието на държавата, събориха къщата на Димитър Талев в Прилеп, Македония

Разрушаването на част от къщата на Димитър Талев в Прилеп е тъжно събитие, което разтърсва не само почитателите на българската литература, но и всички, които се интересуват от културното наследство на България и региона. Къщата, която е първообраз на дома на семейство Глаушеви в романа „Железният светилник“, носи значима историческа и литературна стойност.

От години насам наследниците на Димитър Талев и собственицата на къщата Снежана Ачковска настояват за откупуване на имота от българската държава. Състоянието на сградата се влошава, а липсата на интерес от страна на българските власти да откупят и поддържат този исторически обект води до сегашната тъжна ситуация. Въпреки многократните апели, включително призиви къщата да се превърне в български културен център, не се предприеха ефективни действия за запазването на имота.

Къщата на ул. „Пере Темелоски“ № 4 в Прилеп, построена през втората половина на XIX век, е неразривно свързана с живота и творчеството на Талев. В нея той е роден през 1898 г. и тя е служила като вдъхновение за неговата известна тетралогия „Железния светилник“. За съжаление, продължителното бездействие и незаинтересованост доведоха до частично разрушаване на тази културна реликва.

Разрушаването на част от къщата е символ на загубата на културно наследство, което не само съхранява историята на един велик български писател, но и представлява част от общата културна памет на България и Северна Македония. Възстановяването и съхранението на такива обекти изисква координирани усилия и ангажираност от страна на властите и обществото, за да не загубим безценни културни съкровища.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина