България

Започва ремонта на Дунав мост 1 край Русе.

Утре, на 10 юли, започва основният ремонт на „Дунав мост“ при Русе. Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като преминаването ще бъде поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Работният процес ще продължава ежедневно по 10-12 часа през светлата част на денонощието и ще бъде организиран в 6 етапа.

В първите два етапа ще се извърши основният ремонт на естакадата на българска територия, като ще се затварят участъци с дължина около 400 метра. Първо ще бъде затворена лентата за вход в България, а след това и лентата за изход към Румъния. Ремонтните дейности за всяка от лентите ще отнемат около 4 месеца и половина.

За по-добра организация на движението ще се използва адаптивна светофарна уредба, която ще се премества в съответната част на моста, която се ремонтира. Безопасната работа през нощта е невъзможна поради габарита и височината на съоръжението, но ако е възможно някои дейности ще се извършват и през тъмната част на денонощието.

„Дунав мост“ е въведен в експлоатация преди 70 години и досега не е извършван основен ремонт. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Настоящият ремонт предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, панелите, хидроизолацията, ограничителните системи, маркировката и други. Изпълнител на ремонта е ДЗЗД „Дунав мост“, а стойността на договора е близо 45 млн. лева с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи е 730 дни.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява за неудобствата и осигурява актуална информация за временната организация на движението и ремонтните дейности в специалната секция „Информация за ремонта на Дунав мост“ на своята интернет страница.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина