България

Започват великденските пости.

От днес започва Светата Четиридесетница или Великият пост. Това е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-големия християнски празник Възкресение Христово – Пасха. Великден е центърът на всички празници на църквата. Честването на Пасхата е разделено на два периода: Покаен период и Тържествен период.

През Великия пост, освен първата и последната седмица, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. През първата седмица – тази година от 18 до 22 март се разрешава растителна храна без олио. По време на Страстната седмица постът също е строг – растителна храна без олио, а на Разпети Петък не се полага да се яде нищо.

Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Деца, възрастни с хронични заболявания, кърмачки и болни по правило не постят или се ограничават само няколко дни след посъветване с изповедника и лекаря си.

В основата на поста е борбата с греха чрез молитва и въздържание. Именно въздържанието, преди всичко духовно, а не телесното изнемогване на тялото е в центъра на поста, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

Източник:БНТ

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина