Свят

Заповед от Международният наказателен съд за арест на Шойгу и Герасимов

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповеди за арест на бившия министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Тези заповеди се отнасят до предполагаеми международни престъпления, извършени в периода от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г. Според информацията, те са обвинени в индивидуална наказателна отговорност за ракетните удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинската електрическа инфраструктура.

Предварителният състав на МНС е установил, че има разумни основания да се смята, че Шойгу и Герасимов са отговорни за големия брой удари по електроцентрали и подстанции в Украйна през този период. В съобщението се посочва, че доказателствата и материалите, представени от прокуратурата, са достатъчни за издаване на заповедите за арест.

Омбудсманът на Украйна, Дмитро Лубинец, приветства решението, като го нарече важна стъпка към правосъдието за Украйна. Той подчерта, че справедливо наказание за военните престъпници ще бъде постигнато рано или късно и че усилията на международната общност могат да ускорят този процес.

МНС е постоянен международен съд с юрисдикция над най-сериозните престъпления, включително геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъплението агресия. През март миналата година, съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на Мария Львова-Белова, представител на руския президент по правата на детето.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина