България

Заплатите на работещите ще скочат близо 10% тази година

Заплатите в страната ще нараснат с 9,3% през тази година, прогнозират от Министерство на финансите в новата Конвергентна програма на България. Повишението на заплатите ще бъде по-малко, отколкото през миналата година, заради намаляването на инфлацията. Но все пак хората ще получат значително увеличение на възнагражденията основно заради трудностите при намирането на кадри от страна на бизнеса, както и заради увеличението на минималната заплата.

Най-вероятно през 2024 г. средната заплата и в София и в Страната ще продължи своя ръст, като прогнозираме, че той ще бъде по-умерен няма да се регистрират толкова високи стойности на растеж, защото това, което се наблюдава е охлаждане на икономиката и забавяне на икономическия растеж. Това сочат данните на статистиката и за последното тримесечие на 2023 г., където икономическият растеж намалява своя темп на нарастване, като се очаква през 2024 г. 

За 2024 г. се очаква увеличение на заетостта едва с 0,5%, въпреки ръста на икономиката. Причината за това е негативното демографско развитие и изчерпващите се възможности за увеличаване на предлагането на труд. През следващите години увеличаването на заетостта ще става предимно чрез започване на работа от хора, които досега не са били активни на пазара на труда, както и чрез привличане на работна ръка от чужбина.

Рекордьора по заплати, в последните години, Челопеч, ако продължава с такива темпове вероятно ще стигне едни нива от 2 000 евро брутна заплата в следващите 2-3 години. Очаквам Пловдив да настигне или да надмине Варна по това проучване, което вие цитирате все още Пловдив е след Варна по нива на заплащане и също очаквам още някои по-малки населени места, които се развиват последната 1-2 години с много добри темпове като: Казанлък, Севлиево, Троян, вероятно да влязат в топ 10 или топ 20 на най-добре платените градове.“

Прогнозата е инфлацията за 2024 г. да бъде 2,3%, а след това постепенно да намалее до 1,8% през 2027 г.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина