България

Заловиха 18 хиляди флакона райски газ при полицейска акция по морските курорти

Специализирана полицейска операция доведе до изземването на 18 000 флакона с диазотен оксид, известен още като райски газ, от различни места по Южното Черноморие. В рамките на операцията бяха установени 15 лица, които продават балони с райски газ. Те бяха предупредени, че трябва да спазват изискванията, като не продават газа в затворени пространства и на непълнолетни лица. Материалите по случаите ще бъдат изпратени в бургаската прокуратура, а Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция ще бъдат уведомени за по-нататъшни действия в техните компетенции.

Органите на реда подчертават, че употребата на райски газ може да има сериозни последици за здравето, включително замайване, халюцинации, дезориентация, мускулни спазми, изтръпване, влошена координация и параноя. Проверки ще продължат през целия летен сезон във всички курорти с цел изненадващи акции и събиране на предварителна информация. Флакони с райски газ могат да бъдат намерени в паркове, градинки, по плажовете, пред кафенета и дискотеки, въпреки криминализацията на разпространението и продажбата му от парламента.

Неправителствени организации настояват за по-сурови законови промени, като подчертават опасностите от употребата на газа, които включват неврологични проблеми и сериозни физически увреждания. Шефката на Държавната психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ отбелязва, че райският газ може да доведе до непоправими увреждания на мозъка и тежки неврологични последствия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина