България

Завършени и обзаведени жилища най-търсени на пазара у нас. Кредита предпочитан като финансиране.

Анализът на консултантската компания за пазара на имоти подчертава ключовите фактори и тенденции, свързани с покупко-продажбата на недвижими имоти в България. Ето някои от основните изводи и тенденции, описани в анализа:

  1. Състоянието на имотите: Качествените новопостроени имоти и ремонтираните и добре обзаведени жилища на вторичния пазар се продават най-бързо. Добре поддържаните имоти привличат повече внимание и бързо намират купувачи.
  2. Профил на купувача: Най-активните купувачи на имоти са мъже около 40 години, работещи в сферата на финансите, търговията или IT. Те обикновено финансират покупките си с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището.
  3. Покупателна активност: Купувачите във високия и средния сегмент обмислят внимателно всяка сделка, като правят по няколко огледа преди да се решат на покупка. Сделките с малък брой огледи са рядкост.
  4. Баланс на пазара: Пазарът на имоти е добре балансиран по отношение на търсене и предлагане, като цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват плавно.
  5. Предпочитани райони: В София най-много сделки се осъществяват в квартали с ново строителство като Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Интересът нараства и към жилища близо до метрото.
  6. Инвестиционни сделки: Около 20% от покупките са инвестиционни сделки. Инвеститорите често купуват в ранен етап на строителство и след това продават след получаване на разрешение за ползване.
  7. Имотите извън градовете: Млади семейства предпочитат къщи на 20-30 км от София и Пловдив, търсейки просторни дворове и добър достъп до града. В района на София предпочитаните места са Герман, Бистрица, Гурмазово, Иваняне, Мрамор и Кокаляне.
  8. Наемния пазар: Средният размер на наемите в София е около 550 евро, като най-желаните квартали за наемане са Младост, Център, Овча купел и Манастирски ливади.

Тези тенденции показват важността на доброто състояние и качеството на имотите за успешната им продажба, както и внимателния подход на купувачите при вземане на решения за покупка.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина