България

Забраняват с още месец да се изнася ИНСУЛИН от България.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева е издала нова заповед, с която забранява износа на инсулини, техните аналози, както и други лекарства, които понижават кръвната захар. Тази забрана обхваща също така антибиотици, предназначени за системна употреба при деца, и ще бъде в сила до 17 юли 2024 г.

Заповедта е издадена с мотиви, че независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на тези лекарствени продукти нарушава баланса между доставените на територията на страната лекарства и повишените нужди на населението. Пресцентърът на Министерството на здравеопазването съобщава, че новите данни от извършени проверки показват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените продукти.

Това решение следва предишни действия, започнали на 2 ноември 2023 г., когато министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков забрани износа на инсулини и антибиотици за деца поради сигнали за липси и необходимостта от осигуряване на лекарствата за българските пациенти. От тогава забраната за износ беше удължавана няколко пъти с по месец.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина