България

Жена върна книги в библиотека след 50 години.

Читателка върна книги след 50 години закъснение. Това не е сюжет на филм, а реална история от Русе. Изданията са собственост на регионалната библиотека „Любен Каравелов“.

На връх 8 март в Регионалната библиотека в Русе пристига пратка – две книги, опаковани в розово, и писмо. Едната е преводна – „Критика на основните направления в съвременната буржоазна естетика“, а другата – на руски език „Философский словарь“. Книгите са издадени в края на 60-те години и носят печата на библиотеката. А коя е дамата, решила да върне книгите след толкова години, така и не става ясно, защото писмото е анонимно, а архив за този период не се пази.

„От писмото й се разбра само, че тя е учила преди 50 години в Русе, била е в горния курс на обучение и е използвала тези книги за подготовката си по уроците си по философия. След което напуска града. И след половин век, вече пенсионерка, и доколкото разбрахме – твърде далеч от нашия град, решава собствеността на библиотеката да я върне обратно“, разказва Татяна Савова – връзки с обществеността.

Жената признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение.

„От това, което пише в писмото, клони към събуждане на съвестта, човешката й съвест и социална съвест, затова решава да върне тези книги на библиотеката. Което е жест, похвално, но е по-добре читателите да си върнат книгите навреме“, посочи Татяна Савова – връзки с обществеността.

От библиотеката признават, че чак такова закъснение не е имало.

„За първи път ни се случва да ни върнат книгите след 50 години. Това е прецедент. Нашите читатели са общо взето коректни, поради това, че те имат нужда от библиотеката. И за да ползват нашите услуги, трябва да спазват правилата“, каза Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Библиотекарите казват, че се опитват да бъдат максимално толерантни към читателите си. И са сложили таван на глобите.

„Започва от 10 стотинки на ден за библиотечен документ и приключва на 35 лева, тъй като ние сме преценили, че това е една сравнително поносима сума, която има характер на санкция, но все пак не е толкова болезнена. В крайна сметка ние не искаме да глобяваме хората, да се караме с тях и да ги отблъскваме от институцията, защото за нас е важно да идват, също така е важно и книгите да са в непрекъснато обръщение“, смята Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

За по-ценните книги – първи издания или единични бройки, санкциите са по-сериозни и даже може да се стигне до съд.

„За ценните книги, културно наследство – санкцията може да стигне 2 хиляди лева“, подчерта Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Библиотеката в Русе се стреми да е в крак със съвременните технологии и всеки читател има свой дигитален профил. По електронен път се разпращат напомняния за крайния срок за връщане, а също и книгите да бъдат презаписвани.

„Имаме платформа, която изпраща съобщение, т.е. тя комуникира вместо нас с всичките ни 10 хиляди потребители“, каза Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Но тук се ценят и старите неща, които също носят информация, а и вече не могат да се видят никъде. Затова имат и музей.

„Тъй като тези книги вече са отчислени, те ще намерят място заедно с писмото, в нашия ретромузея, който се намира горе, в нашата часовникова кула. Тук има още кинопроектор, пишещи машини, най-ценното – експозиция от екслибриси. И други неща, които са ни помагали в работата през годините“, каза Младен Минев – библиотекар.

За миналата година невърнатите в срок книги са 204, което означава, че недобросъвестните читатели са към 40. И ако тези хора вече ги е срам да престъпят прага на библиотеката, биха могли да последват примера на тази дама, и да върнат книгите по пощата. Но нека не чакат 50 години.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина