България

Епидемия от коклюш. Половината области в страната са докладвали за заболявания.

175 са потвърдените нови случаи на коклюш, но все още се очакват данни за цялата страна и се очаква седмицата да завърши с малко над 280 случая. В момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи.

Най-много са случаите в София град – в столицата вече десетки класове бяха карантирани. Докладвани са случаи и от Стара Загора, Кюстендил, Варна, Бургас – над половината области в страната са съобщили за случаи.

Експертите от миналата седмица започнаха да препоръчват семействата, в които предстои да се появи новородено да се ваксинират. Също така бременните в момента жени също да се ваксинират, за да предадат имунитет на децата си.

Какво е коклюш?

Коклюш  още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Всъщност коклюшът по народному го наричат „магарешка кашлица“ именно поради странния звук, който се издава при кашляне, който наподобява магарешки рев. Има поверия, че се лекува с магарешко мляко.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина