БългарияСвят

До края на годината вземат решение да падне ли шенген за България и Румъния

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да бъде взето решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Йохансон говори пред журналисти в Люксембург, където започна двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Тя подчерта, че България и Румъния са вече част от Шенген, и че остава само премахването на проверките по вътрешните (сухопътни) граници, което според нея може да се случи до края на годината.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден също изрази убеждението си в необходимостта от премахване на вътрешните гранични проверки в Шенгенското пространство. Тя подчерта важността на сигурността на гражданите и необходимостта от засилени проверки по външните граници.

Миналата година Австрия беше единствената страна в ЕС, която не подкрепи пълното отпадане на граничните проверки за България и Румъния, което създаде пречки за този процес.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че днешното заседание е последното за европейските министри на вътрешните работи и правосъдието в рамките на председателството на Белгия на Съвета на ЕС. Тя посочи, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика, както и удължаването на закрилата за украинските бежанци.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина