България

Днес е Тодоров ден, какви са обичаите на този празник.

В първата събота на Великия пост в България се празнува Тодоровден или Конски Великден. Други имена на празника са Тодорица и Тудорица. На този ден се възпоменава Свети Тодор Тирон и се поздравяват всички Тодоровци и техните производни, а с празника са свързани и интересни традиции. Има традиции, свързани с този ден: –     Жените се съветват да мият косата си, за да й помогнат да расте по-добре. За да направите това, трябва да използвате сода със слама от конюшнята. –   

 Не можете да ядете лук, за да предпазите конете си от заболяване. –     Сутрин мъжете се грижат за конете си и се подготвят за състезанията, основната атракция на деня.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на конното състезание. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

В някои краища на България на този празник се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. В Западна България например младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът „отчита донесеното“. По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото.

В други райони се изпълнява и още една интересна обредна практика за здраве и плодовитост. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините и пожелават деца. Накрая отива при родителите си, където и зетят, и свекървата и се слага обща трапеза.

В Родопската област е известен обичаят Бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избраниците си, а те им връщат подаръци.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

За още интересни статии може да последвате станицата ни във Фейсбук.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина