България

Днес е Месни заговезни.

10 март е месни заговезни, днес слагаме на масата основно месо, от утре е забранено.В седмицата след това се ядат много сирене, масло и яйца.Денят е известен още като Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя – 8 седмици преди Великден, който тази година се пада на 5 май.

Името на празника идва от това, че се заговява – започва да се пости и месните ястия не могат да присъстват в режима на хранене.След този ден до края на Великите пости – Великден, са забранени месото и месните продукти. Затова празничната трапеза днес е предимно от месни ястия.В седмицата след това се ядат много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.

В някои региони жителите се събират около голямо огнище, което по-късно прескачат. Също така въртят огнени факли и викат „ората копата“ за здраве и берекет.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина