България

Днес е ден за размисъл преди утрешните избори.

Изборният кодекс (ИК) на Република България налага редица ограничения и правила по време на предизборния и изборния период. На деня за размисъл и самия изборен ден, които предшестват изборите за Народно събрание и Европейски парламент, се спазват следните важни разпоредби:

 1. Забрана за предизборна агитация:
  • От полунощ (00:00 ч.) на деня за размисъл до 20:00 ч. (или до 21:00 ч. при удължен изборен ден) на изборния ден е забранена всякаква предизборна агитация.
 2. Възможност за удължаване на изборния ден:
  • Ако пред избирателната секция има негласували избиратели, изборният ден може да бъде удължен до 21:00 ч.
 3. Местни ограничения за продажба на алкохол:
  • Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си в изборния ден.
 4. Забрана за оповестяване на социологически проучвания:
  • На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение, свързани с изборите, от 24 часа преди изборния ден до обявяването на края на изборния ден.
 5. Забрана за агитационни материали:
  • В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали в изборните помещения и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която се намира изборното помещение. Секционната избирателна комисия е отговорна за премахването им, при необходимост със съдействието на кмета или органите на МВР.
 6. Изисквания за агитационни материали:
  • Агитационни материали могат да се изготвят и разпространяват само по време на предизборната кампания и трябва задължително да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • Забранено е унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения ред, до края на изборния ден.
 7. Санкции за нарушения:
  • Поставяне на агитационни материали извън предизборната кампания: глоба или имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 3000 до 10 000 лева.
  • Неправилно премахване на агитационни материали: глоба от 1000 до 5000 лева за лицето, представляващо партията или инициативния комитет.
  • Оповестяване на изборни резултати преди края на изборния ден: глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева, а при повторно нарушение от 5000 до 10 000 лева.

Тези мерки имат за цел да гарантират справедливост и равнопоставеност в процеса на гласуване, както и да предотвратят незаконни практики и манипулации по време на изборите.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина