Свят

„Диети“ в социалните мрежи излагат на риск здравето на много хора.

В социалните мрежи инфлуенсърите често експериментират с най-популярните диети за отслабване, което според специалисти е опасна и рискова тенденция. Те публикуват видеоклипове, в които препоръчват екстремни диети, като например периодично гладуване или консумиране на само една храна за няколко дни. Един пример е млада жена в TikTok, която съветва своите последователи да не ядат нищо до обяд, след което да се нахвърлят на храна без ограничения. Тази публикация е харесана повече от 45 000 пъти. Друг случай е френска инфлуенсърка, която рекламира капсули за потискане на апетита, като твърди, че е свалила 3 килограма за три дни, консумирайки само ябълки.

Алгоритмите на социалните мрежи засилват този проблем, като насочват потребителите от една екстремна диета към друга. Лекарите предупреждават, че информацията, разпространявана по този начин, често е противоречива и води до объркване, особено сред младите хора, които се опитват да отслабнат. Тези диети могат да имат сериозни здравни последици и не са подходящи за всеки. Например, периодичното гладуване, което включва 16-часова почивка между вечерята и първото хранене на следващия ден, може да бъде полезно, но не е подходящо за хора със специфични здравословни проблеми или тези, които приемат определени лекарства.

Диетолозите обясняват, че повечето диети са обречени на неуспех в дългосрочен план. Около 95% от хората, които спазват диети, възвръщат сваленото тегло в рамките на пет години. Това се дължи на факта, че диетите обикновено се базират на ограничения и разочарование, а тялото не обича да бъде поставяно в режим на лишения. Специалистите препоръчват подходи, които се основават на възстановяване на баланса, като американската програма Weight Watchers, вместо на строги забрани.

В допълнение, лекарите изразяват загриженост за въздействието на тези диети върху хора с крехко здраве, които могат да развият хранителни разстройства като анорексия или булимия. Те подчертават важността на консултацията с личния лекар или специалист в случаите на наднормено тегло и необходимостта от по-добро обучение по хранене от най-ранна възраст, дори още от утробата.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина