България

Депутатите се отказаха да бъдат тествани за наркотици.

Депутатите от Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание не приеха предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ народните представители да се подлагат на тестове за наркотици.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ обясни, че чисто законово няма как да се задължат народните представители да се подлагат на такива тестове, така че те ще бъдат по желание. Тя добави, че идеята е тези тестове да бъдат безплатни за Народното събрание, но народният представител, който си прави теста, ще трябва да го заплати на цена от 5-20 лв.

Предложението включваше тестовете да се провеждат два пъти годишно, като първият да е при встъпването в длъжност на новите депутати.

Павела Митова от ИТН изрази подкрепа за предложението, но посочи, че не могат да задължат народния представител да направи такъв тест, тъй като той има правото да откаже. За тази причина Митова предложи да има санкция при отказ за тест.

Юлияна Матеева, бивш член на разпадналата се група „Величие“, също подкрепи предложението, но не участва в гласуването, тъй като вече няма своя парламентарна група.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина