България

Делото срещу Васил Божков за ощетяване на бюджета с 500 милиона лева започна.

Съдебният процес срещу бизнесмена Васил Божков и още деветима души привлече значително обществено внимание, като по делото бе повдигнат обвинителен акт от над 3300 страници. Божков е обвинен като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали сериозни нарушения в събирането на дължимите такси по Закона за хазарта. Според обвинението, това е довело до ощетяване на държавната хазна с над 500 млн. лв.

Основните свидетели на обвинението, братята Цветомир и Боян Найденови, не се явиха на разпоредителното заседание, но чрез адвокат изявиха желание да бъдат конституирани като граждански ищци. Държавата, представлявана от министъра на финансите, предяви иск за 620 596 171 лв. и 48 ст. по време на заседанието. Юрисконсултът на институцията заяви, че всички участници в групата са били наясно със същността на извършените престъпления и техните действия са били съгласувани.

Адвокатите на обвиняемите оспорват тези твърдения, като подчертават, че няма данни за неплатени държавни такси по Закона за хазарта. Делото продължава да бъде наблюдавано с интерес, тъй като става въпрос за една от най-мащабните корупционни схеми в историята на България, свързана с хазартния бизнес и държавните регулаторни органи.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина