Пловдив

Двама Пловдивски лекари са привлечени като обвиняеми за измама неправомерно получавали парични суми от здравната каса

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на двама лекари – Н.П. (55 г.) и В.С. (54 г.), за документна измама. Според обвинението, в съучастие, Н.П. като извършител и В.С. като помагач, са дали възможност на Н.П. да получи неправомерно сума от 12 900 лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Обвинението се базира на съставяне на фалшиви електронни документи, включващи месечни отчети за медицински прегледи и направления за физиотерапия. Това се квалифицира като престъпление по чл. 212, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

В допълнение, В.С. е обвинен в мотивиране на седем свидетели да дадат неверни показания, че са посещавали медицинския център на Н.П., което е престъпление по чл. 293, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Схемата е разкрита от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, под надзора на Районната прокуратура. В периода от 28 септември 2023 г. до 29 март 2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им извършвани физиотерапевтични процедури, за които НЗОК е изплатила 12 900 лв.

Наблюдаващият прокурор ще прецени дали да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за обвиняемите. За престъплението по чл. 212, ал. 1 НК е предвидено наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, конфискация на имущество и лишаване от право да упражнява професия. За престъплението по чл. 293, ал. 1 НК наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Разследването продължава.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина