Пловдив

ДАНС задържаха в Пловдив Златомир Дьовленски, председател на Национално движение „Русофили“

Задържането на Златомир Дьовленски от ДАНС е важна новина в контекста на текущите политически и правни събития в България. Дьовленски е председател на Национално движение „Русофили“ в Пловдив и младши експерт в отдел „Координация и проекти“ на община Родопи. Той също така е докторант в Пловдивския университет и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия, а през 2022 г. е бил кандидат за депутат от БСП за България.

Арестът му е бил извършен в централата на градската организация на БСП в Пловдив и е потвърден от депутата Иван Петков. От офиса на движението са били иззети документи, но причината за ареста все още не е ясна.

Важно е да се отбележи, че председателят на движението „Русофили“, Николай Малинов, е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Това обвинение беше повдигнато от Специализираната прокуратура, а след закриването на специализираното правосъдие, делото е трябвало да бъде прехвърлено в Софийския градски съд (СГС), но не е ясно какво се случва с него в момента.

Междувременно, Николай Малинов продължава да бъде активен в политическата сцена, включително участвайки в национални избори в различни формати на леви коалиции.

Случаят с ареста на Златомир Дьовленски вероятно ще предизвика повече внимание и допълнителни коментари в близко бъдеще, особено поради връзките му с движения и лица, свързани с Русия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина