България

ГДБОП заловиха 21-годишен хакер с псевдонима „Емил Кюлев“

Градска прокуратура в София привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа хакера Теодор Илиев, известен в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. 21-годишният младеж е обвинен в извършване на компютърни престъпления, включително нерегламентиран достъп до информационни системи на държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, както и копиране и използване на съответните данни. Престъпленията са осъществявани в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

На 28 юни, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Националната следствена служба, съвместно с ГДБОП, предприеха мащабна операция с претърсвания и изземвания на над 20 адреса в страната. Теодор Илиев беше установен и задържан по време на операцията. Иззета е компютърна техника, включително и лаптоп, който хакерът се е опитал да унищожи.

Срещу Илиев са повдигнати обвинения по членове 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, и 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. Възложени са експертизи на иззетата техника, и са проведени разпити на свидетели. Разследването на престъпната дейност продължава, а прокурор от Софийската градска прокуратура ще поиска от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина