Свят

В Украйна задържаха 41 мъже в камион бягащи от военна служба

Украинските власти задържаха 41 мъже в наборна възраст, укрити в камион със зърно, който се е движел към югозападната граница на Украйна с Румъния и Молдова. Това се случи близо до село Новосилске, разположено на няколко километра от границата с двете страни, съобщи граничната полиция. Задържаните мъже са от 12 различни области в Украйна и са на възраст между 18 и 60 години, което ги прави годни за наборна служба в армията. Срещу тях са започнали следствени действия за опит за незаконно пресичане на границата. Допълнително, двама мъже, заподозрени в подпомагане на незаконното преминаване на границата, също са под разследване.

В отделен случай, граничната охрана е задържала мъж в Карпатите близо до границата с Румъния, след като той се обадил на телефон за спешни случаи поради нараняване при падане от стръмна скала. Този мъж също е в наборна възраст и е от южната Херсонска област.

От началото на войната с Русия през февруари 2022 г. в Украйна беше въведен закон за военно положение и беше наредена мобилизация. Според този закон, мъжете в наборна възраст имат право да напускат страната само при изключителни обстоятелства. Въпреки това, ежедневно десетки мъже правят опити да избегнат военната служба чрез незаконно пресичане на границата.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина