България

В Старозагорско миньори и енергитици излизат на протест.

Протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на ел. енергия, добивана от въглищни ТЕЦ и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Началната точка на автошествието e паметникът на св. Иван Рилски в Раднево. Крайната цел е птицекомбинатът, но шествието ще премине през Нова Загора и ще влезе от източната страна на Стара Загора, ще премине по бул. „Никола Петков“ и през целия град, за да стигне до южния изход на Стара Загора в посока Димитровград и автомагистрала „Тракия“, където отново ще бъде блокирано движението за около час.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток“, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.Събралите се се обявиха против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което според тях ще доведе до „немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток“.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина