Пловдив

В Пловдив продължават с почистването на река Марица

Продължава почистването на коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, след поредния оглед на мястото.

Първите два участъка от реката, обхващащи територията от железопътния мост до моста на бул. „Руски“, вече са почистени и приети от Междуведомствената комисия. В момента се работи по третия участък – от моста на бул. „Руски“ до Пешеходния мост.

Зоната между моста на бул. „Руски“ и Пешеходния мост на южния бряг вече е почистена. Сега започва премахването на растителността на северния бряг с багер-мулчер, който раздробява на място храстите и саморасляците, което спестява време.

В момента се изгражда насип, по който служителите и техниката на фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“ ще достигнат до първия остров в реката. Там също предстои отстраняване на избуялата храстова и дървесна растителност.

Стоянов подчерта, че почистването се извършва с природосъобразни методи, щадящи околната среда, флората и фауната на река Марица. Еколози маркират дърветата, за да се гарантира гнезденето на птиците.

Целта на почистването е да се запази биологичното разнообразие и да се осигури проводимостта на реката, за да се овладее рискът от наводнения. Следващата стъпка е превръщането на зоната в привлекателно място за отдих на пловдивчани и гостите на града.

Зоната, която се почиства, обхваща територията от железопътния мост до съоръжението за завиряване на реката и е с дължина 4333 метра. Това е първото основно почистване на реката от 2011 г. насам.

Релевантни

Back to top button
Изпрати новина